torsdag 31 maj 2012

Steampunk!

Vi fick en fråga på mejlen, från en kund som är nyfiken på steampunk-litteratur och vill ha tips på var man kan börja. Så då tänkte vi, som vi brukar, att vi svarar på bloggen, utifall fler är nyfikna på denna eminenta genre.

Vi har skrivit ett episkt inlägg om steampunk. Där finns massor av tips. Ännu fler nu, när vi har uppdaterat listan med det som kommit på sistone. Men det kanske kan kännas lite överväldigande, så grundkursen vi skulle vilja föreslå är:

Ett utmärkt ställe att börja på är antologierna Steampunk och Steampunk II: Steampunk Reloaded, redigerade av Jeff & Ann VanderMeer. Här har massor av bra författare skrivit noveller om urverksdrivna maskiner, ångdrivna automatoner, galna vetenskapsmän, kvicka hjältinnor i valbenskorsetter, luftskepp, goggles och victoriana.

En av klassikerna inom genren, och en av de bästa dessutom, är The Difference Engine av William Gibson och Bruce Sterling. Efter revolt och inbördeskrig på 1830-talet tar radikalerna makten i Storbritannien. De avskaffar aristokratin och inför meritadelskap, vilket leder till adlandet av bland andra Darwin, Engels och Charles Babbage. Under "The Rad Lords", med (den återadlade) Lord Byron som premiärminister, utvecklas vetenskap och teknik fullständigt genomgripande. Genom Babbages differens- och analysmaskiner har informationsåldern ångan uppe redan 1855. I detta utspelar sig en spioneri- och konspirationshistoria där en hel del action blandar sig med de filosofiska, vetenskapliga och historiska spekulationerna.

K. W. Jeters Infernal Devices skulle också kunna funka som en steampunk-grundkurs. Den är en av de första som skrevs uttryckligen inom genren och känns nästan som en avsiktlig uppsättning exempel på vad som ska ingå i en steampunkroman. (Jeter var den som myntade ordet "steampunk", när det begav sig.)

Sedan beror det litegrann på vad man är ute efter. Om det helt enkelt är äventyr och mysterier i alternativhistorisk 1800-tals-London med häftigare teknologi, övernaturliga inslag och gästspel av historiska personer så finns t ex Newbury & Hobbes-böckerna av George Mann, Parasol Protectorate-serien av Gail Carriger, Clockwork Empire-serien av Steven Harper och Burton & Swinburne-serien av Mark Hodder.


Steampunk som skrevs innan steampunk fanns är förstås genrens urfäder Jules Verne och H. G. Wells. Tecknad metalitterär barnförbjuden steampunk hittar man i The League of Extraordinary Gentlemen av Alan Moore. Steampunk i rymden hittar man i Ketty Jay-böckerna av Chris Wooding. Illusionister, cabaret och Tesla hittar man i The Prestige av Christopher Priest. Vilda ångpunksvästern med zombier, luftskepp och inbördeskrig hittar man i Clockwork Century-böckerna av Cherie Priest. Även Terry Pratchetts Dodger som kommer ut i september verkar utspela sig i ett alternativt 1800-tals-London med droskjakter och dimmiga gator. Och som sagt finns det mycket mycket mer att upptäcka! På med gogglesarna och höghatten så är det bara att åka!

Inga kommentarer: