tisdag 1 april 2008

Fools, gladly

Dagens historia, så här på internationella har-du-blivit-lurad-ännu-dagen, handlar om tricksters. Trickstern är en figur - ande, djur, människa eller annat - som lever för att luras, skoja, skämta och röra om i ordningen.

Ett trickster-exempel från vår egen gamla mytologi är Loke. Han lutar i och för sig emellanåt mer åt ren elakhet och förräderi än vad som är vanligt för trickstern, men hans grundinställning är att luras - gärna genom att klä ut sig eller skifta form. Loke är med i Eddan, förstås, och lätt förklädd i Diana Wynne Jones Eight days of Luke, men även till exempel i Peter Madsens Valhall-serie, mangan Ragnarök, Marvels Thor, och Neil Gaimans Sandman och American gods.

En trickster i västafrikansk mytologi är spindeln Anansi. Han lurar gudarna ibland och människorna ibland, och gudarna för att hjälpa människorna ibland. Han har även fintat till sig titeln Kung av alla berättelser. Som Mr Nancy är han med i American gods, och hans söner dras in i berättelserna i Anansi boys.



Den mest välkände av nordamerikanska tricksters är Coyote, som figurerar som allt från skapare till narr. Han skiftar form och bygger om landskap, stjäl och luras men är även en folksagehjälte som hjälper människor. Nordamerikansk mytologi spelar stor roll i Charles de Lints Newford-böcker, t ex The onion girl. Både Coyote och en annan trickster, Whiskey Jack, är med i American gods.

Puck, även känd som Robin Goodfellow, är en lurig naturande som verkar föredra att hålla sig i England - till exempel i A midsummer night's dream av en viss Will S., i en grafisk novell om densamma som finns med i Dream country, i The ladies of Grace Adieu av Susanna Clarke, i Faerie tale av Raymond E. Feist, i Jack of Ravens av Mark Chadbourn, samt i olika inkarnationer i nästan all engelsk fantasy. I Rob Thurmans Cal & Niko-böcker är det dock i New York han svingar svärd och förför folk.

Kitsune är den japanska räv-trickstern, smart, långlivad och magikunnig och ofta med tre eller nio svansar, som även kan skifta form - ibland för att luras, ibland för att umgås med människor på vänligare vis. Bror Räv möter Sandman i The dream hunters och dyker även upp i Kij Johnsons The fox woman. Dessutom är kitsunen förstås vanlig inom manga: Naruto är son till eller personifiering av en, och kitsune-valpen Shippou är med i Inu Yasha, till exempel.


[Tror vi att Neil Gaiman gillar tricksters eller?...]

/ Coyote woman
(nej, jag skojade bara!)
/ Karin

Inga kommentarer: