måndag 18 februari 2008

Bokfemman v 8

Bokfemmans tema denna vecka: sorgligt.
Innehåller spoilers! Varför har inte Blogger någon spoiler-täckningsfunktion??

1. Deadhouse gates av Steven Erikson.
Vansinnigt bra bok i en vansinnigt bra serie. Slutet fick tårarna att rinna på ett mycket osmickrande sätt på offentlig plats och det måste väl ändå räknas som sorgligt nog? Det är en av de mest gripande dödsscener jag någonsin läst. I en bok som behandlar krig, exodus, offer och förföljelse så kulminerar det utan att vara känslokletigt i en fantastisk scen!

2. Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist.
Mycket gripande skildring av flera personers sorg, och hur sörjande hanterar den extremaste av situationer: de döda kommer tillbaka. Men är det verkligen dem? Vad vill de? Och kan man någonsin få tillbaka den man förlorat?



3. Harry Potter and the half-blood prince av J. K. Rowling.
Harry sörjer förlusten av vår favoritfigur i hela serien, Harrys gudfar Sirius Black. Harry hanterar sorgen med ilska, precis som läsaren gjorde i slutet av Order of the Phoenix.




4. Strangers in paradise nr. 6 av Terry Moore.
En av huvudpersonerna avlider av sin sjukdom och de andra är tvungna att hantera detta och gå vidare med sina liv trots att dessa är fattigare på grund av förlusten och rikare på grund av att de har varit tillsammans under den här tiden.



5. Fool's fate av Robin Hobb.
"/.../ In that last dance of chances
We shall know each other's minds.
We shall part with our regrets
When the tie no longer binds."

I en historia som spänner över nio böcker med liv som knyts runt varandra och sen slits isär är det här ett utmärkt sätt att avsluta. Jag tycker ändå inte att huvudpersonen förtjänar att få så mycket kärlek, men det hindrar inte att det är sorgligt att de går skilda vägar.

Så vilka böcker gör dig känslosam?

/Nene & Karin

Inga kommentarer: